Учени от университета на Южна Каролина, САЩ, са установили, че окапалите

...
Учени от университета на Южна Каролина, САЩ, са установили, че окапалите
Коментари Харесай

Окапалите листа са опасни за здравето, откриха учените

Учени от университета на Южна Каролина, Съединени американски щати, са открили, че окапалите листа могат да бъдат нездравословни за здравето, написа Физ.орг, цитира Дарик.

Причината е, че падналите листа от широколистни дървета и игличките от иглолистни дървета са източник на биогенни устойчиви свободни радикали. Това значи, че покривката от гниещи листа и иглички съставлява неотчетен фактор на токсично влияние при поемане или усвояване.

За задачите на проучването са оценени листа от елементарен бор, туя, кедър, бреза, червен клен и други дървета. Изследователите са ги почистили от прахуляк, след което са ги изсушавали при температура 25-35 градуса Целзий, а след това са ги навлажнявали. Между всеки цикъл учените са изследвали състава на листата благодарение на спектрометър.

Оказало се, че равнищата на биогенни устойчиви свободни радикали в пробите освен се резервират, само че и се усилват по време на цикъла на навлажняване и сушене. 

Екипът отбелязва, че веществата, съдържащи се в листата, не съставляват директна опасност за здравето. По време на процеса на разложение обаче свободните радикали могат да бъдат всмукани в почвата и по-късно разпръснати с ветровете, което съставлява евентуален риск за човешкото здраве и околната среда.

Свободните радикали са нестабилни молекули, способни да увредят здрави кафези. Тези частици се появяват в организма вследствие на естествения метаболизъм, могат да попаднат в него с храната и въздуха. Свободните радикали се свързват със стареенето и доста болести, защото предизвикват оксидативен стрес.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР